7 Ocak 2010 Perşembe

BEBEK GELİŞİMİ



0-6 Aylık
- Bebeğiniz doğduğu andan itibaren dokunuşunuzu, sesinizi, kokunuzu fark edecek ve sizinle çeşitli yollarla ten teması kurarak rahatlamak isteyecektir. Unutmayın bu, ihtiyaç duyduğu kucaklaşmalar için mükemmel bir bahane.
- Miniğiniz doğduğunda görme duyusu çok zayıftır. Yaklaşık bir ay sonra bu duyusu günden güne gelişmeye başlar. Bu yüzden ilk zamanlarda onu yüzünüze doğru yakın tutun ki sizi iyice tanısın. Hareketlerinizi takip etsin. Çünkü göreceği yüzler arasında sizin yüzünüz onun favorisi olacak!
- 6 hafta civarında bebeğinizin ilk gerçek gülümsemesini görebilirsiniz.

6-12 Aylık
- Araştırmalara göre, bebekler 6 aylık olduklarında annenin başka bir bebeğe gösterdiği ilgiden dolayı kıskançlık sinyalleri vermeye başlar. Ona bütün dikkatinizi vermeniz imkansız olsa da, onu ne kadar sevdiğinizi sık sık göstermeye çalışın.
- 7. aydan itibaren, bebeğiniz ayrılık endişelerinin işaretlerini göstermeye başlar. Siz onun en sevdiği kişisiniz ve sizin görüş alanının dışında olmanızdan hoşlanmayacaktır. Oldukça zor olsa da bebeğiniz zamanla sizin her defasında geri döneceğinizi öğrenecektir.
- Bebeğiniz büyüdükçe daha fazla sözcük ve deyim algılamaya başlayacaktır. Onunla ne kadar çok konuşursanız (tek taraflı olsa bile) bu onu, konuşma becerisini geliştirmesi için cesaretlendirecektir. Onu birçok kelimeye ve özellikle de sesinize aşina yapmanız, kendini güvende hissetmesini sağlar.

12-18 Aylık
- İlk doğum günü yaklaşmaya başladığında, ondan "anne" demesini bekleyebilirsiniz. Ama acele etmeyin.
- Gerçi daha önce ağzından ufak kelimecikler çıkmış olabilir. Babasıyla sizin aranızdaki farkı bilir ve adınızı söylemenin sizin dikkatinizi çekeceğini çok çabuk fark edecektir.
- 15 ay civarı, ayrı bir fert olduğunu anlar ve kendinin bilincinde olmaya, bunu geliştirmeye başlar. Bunun bir sonucu olarak size daha az bağımlı bir hale gelir ama yine de rehberliğinizi arar.
- Büyümeye başlamış olan çocuğunuz sizi taklit etmekten ve günlük işlerinizde size yardım etmekten zevk alır. Ona çamaşır makinesini boşaltmak veya kıyafetleri sınıflandırmak gibi küçük oyunlar yapın. En sıkıcı işler için bile sizin küçük yardımcınız olmak çok hoşuna gidecektir.

18 Aylık
- Artık yürümeye başlamış olan miniğiniz, dikkatinizi çekmeye çalışacaktır. Önünüzdeki 1 yıl ya da daha fazla bir süre için sizin gölgeniz olacaktır. Yani birkaç yıl boyunca tuvalete yalnız gitmek de dahil olmak üzere mahremiyetinize hoşça kal deyin!
- Çocuğunuz sizin sarılmanızdan başka hiçbir şeyi bu kadar çok sevemez. Ama size düşkünlüğünde azalmalar ve artmalar olursa veya her gün başka favorileri olduğunda şaşırmayın.
- Bebeğiniz küçük bir hanımefendiye dönüştüğünde, cinsiyet farklılıklarının daha çok farkında olacak ve davranışlarında hayatındaki kadını (yani sizi) örnek almaya başlayacaktır. Aynı şekilde oğlunuz da babasını taklit edecektir. Ama bebeğiniz kendisiyle aynı cinsiyette olanı model olarak seçmedi diye endişelenmeyin. Çünkü o şimdi sadece insan olmanın nasıl bir şey olduğunu deneyip keşfediyor.

Ocak 2009




Hazırlayan: Hande İlter


KAYNAK : http://www.motherandbaby.com.tr

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails