25 Ocak 2010 Pazartesi

Aşure kalp ve damar hastalıklarından koruyor




Beslenme ve diyetetik uzmanı Rabia Yıldız "Diyet yapanlar tatlı yerine aşure yiyebilir" dedi.

Aşurenin içindeki çok çeşitli besinlerden dolayı yüksek enerjili bir gıda olduğunu belirten beslenme ve diyetetik uzmanı Rabia Yıldız, "Aşure, diyet yaparak zayıflamak isteyen kişiler için şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilecek en uygun tatlıdır" dedi.
Aşurenin, demir, çinko, kalsiyum, fosfor gibi minerallerle A, B ve C vitaminleri yönünden zengin bir gıda olduğunu söyleyen Yıldız, "Aşure, içindeki çok çeşitli besinlerden dolayı yüksek enerjili bir gıda haline gelmektedir. Özellikle büyüme, gelişme çağındaki çocuklar için ve süt miktarını ve kalitesini artırmak isteyen anneler için çok önemli bir besin kaynağıdır" diyerek aşurenin faydalarına dikkat çekti.
Tamamen bitkisel besinlerden yapılan aşurenin içinde doymuş yağ olmadığını ifade eden Yıldız, "Fındık, fıstık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar sayesinde aşurenin kalp-damar sağlığı için koruyucu olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek protein ihtiva ettiğinden dolayı özellikle vejetaryen olanlar için iyi biri protein kaynağıdır. Şeker yerine pekmezle veya daha fazla kuru meyveyle tatlandırıldığında kansızlığa da iyi gelir" diye konuştu.
Beslenme ve diyetetik uzmanı Rabia Yıldız, aşurenin, diyet yaparak zayıflamak isteyen kişiler için şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilecek ve bir ara öğün olarak tüketilebilecek uygun bir tatlı olduğunu belirtti. Ancak şeker hastalarının dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Yıldız, "Diyabetliler, eğer şekerleri kontrol altındaysa kendi diyetlerine uygun şekilde şeker kullanılmadan tatlandırıcı ile yapılan aşureden yiyebilir" dedi.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails